Повечето от вас може би си спомнят истерията по хранителния режим на френския диетолог Пиер Дюкан отпреди няколко години и големите количества килограми, които се топяха с лесни усилия. Нека ви представим подробно описание на диетата, както и нейните предимства и недостатъци.

Диетата е широко популярна в Европа, особено във Великобритания, но се носят слухове, че с нея са свалили следродилните килограми дори световно известни звезди като Джей Ло и Жизел Бюндхен.

Хранителният режим е високо-протеинов и протича в четири фази. Те са: атакуване на теглото, отслабване, стабилизиране и поддържане:

Фаза 1: Атакуване на теглото

През тази фаза за разрешени само чисти меса – риба, телешко, пилешко (без кост и без мазнини), морски дарове, яйца, ниско-маслени млечни продукти. Добър избро в случая са обезмаслена извара, ниско-маслено кисело и прясно мляко (0.1%). Забранена е бялата захар, чистото масло, зехтинът и олиото, както и плодовете и зеленчуците. Тази фаза не трябва да продължава повече от 10 дни, като по това време трябва да свалите няколко килограма (те може да варират в зависимост от количеството килограми, които искате да свалите, както и от метаболизма ви и е строго индивидуално – не е изключено сваляне на до 6-7 килограма за 10те дни).

Фаза 2: Постигане на желаното тегло

През втората фаза се очаква да постигнете желаното тегло. Тя преминава в цикличен режим, при който се редуват 2 дни протеинов прием (разрешени са само храни от първата фаза), и 5 дни протеини плюс зеленчуци. През това време не можете да приемате отново никакви излишни мазнини под формата на масло, мазни меса, зехтин и олио. Фазата се спазва до постигане на теглото, което искате.

Фаза 3: Стабилизиране

По време на третата фаза въвеждате в менюто си по 2 филийки пълнозърнест хляб на ден, 150г сирене/кашкавал, 2 пъти седмично можете да приемате паста, спагети, ориз, картофи, както и имате право на 2 хранения, каквито поискате. Единственото изискване е в деня след като приемате желаните ястия да приемате основно протеинови храни. Стабилизиращата фаза продължава по 10 дни за всеки свален килограм (ако сте свалили 10 килограма, тази фаза трябва да продължава 100 дни).

Фаза 4: Запазване на теглото

През четвъртата фаза можете да приемате всякакви храни, но трябва да спазвате по 1 ден всяка седмица, в който ядете само протеини (както по време на ударния режим).

Приемането на големи количества вода е задължително по време на диетата.

Спорт

Ако не спортувате редовно по време на диетата, препоръчително е поне да ходите по 20-30 минути на ден, в зависимост от това в коя фаза се намирате. В книгата си д-р Дюкан е дал и някои силови упражнения за изпълнение.

Предимства:

– бързо отслабване
– ускоряване на метаболизма
– препоръчва физическа активност

Недостатъци:

– прекалено стриктна
– не се препоръчва на хора с проблеми с бъбреците и други здравословни проблеми
– може да има умора и изнервеност като странични ефекти