Знаменитости като Мадона, Деми Мур и Дженифър Анистън се кълнат в ефективността на Зоната. Теорията на Зоната представлява 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини, и е позната още като плана 40-30-30. Зоната се базира на тезата, че преди 100 000 години сме били месоядни основно, затова и телата ни са проектирани да се справят с месна диета, в последствие с еволюцията въглехидратите са влезли в менюто ни и са предизвикали промени в баланса на организма ни. Причината за излишните килограми може да бъде отдадена на прекалено много въглехидратни и нишестени продукти в нашия организъм, като паста, ориз, хляб, картофи. Стратегията на Зоната е да се върнем към диетата на предците ни, където месото, плодовете и зеленчуците са били основната прехрана.

Как работи Зоната?

Зоната разпределя правилното съотношение на въглехидрати към протеини и мазнини, така че да контролира инсулина в кръвта. Прекалено голямо количество инсулин може да увеличи складирането на мазнини и да доведе до здравословни проблеми. Идеята на Зоната е да оптимизира метаболната функция на организма, и да позволи на тялото ви да изгаря излишната телесна мазнина.

Зоната не забранява никоя хранителна група като цяло, въпреки това храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, като нишестени изделия, паста, картофи трябва да бъдат избягвани. Плодовете и зеленчуците са предпочитан източник на въглехидрати и моносатурирани мазнини (като зехтин, бадеми, авокадо). Зоната твърди, че храната сама по себе си е лекарството, нужно ни за добро здраве, отслабване и предпазване от сърдечни заболявания и диабет.

Споровете около Зоната

Зоната нито е приета нито отхвърлена от здравните организации. Някои експерти смятат, че определени елементи от Зоната са препоръчителни, особено ниско-мазнинното съдържание. Някои я смятат за поредната „диета на деня“.

Предимства на Зоната:

Зоната включва добри количества плодове и зеленчуци и ниско съдържание на сатурирани мазнини.
Не позволява еднообразно хранене и ограничава въглехидратите с ниска хранителна стойност.
Ако се спазва правилно е добра за продължително стабилно отслабване
Недостатъци на Зоната

Сложна
Ограничава количеството калории – трудна за спазване
Елиминира някои витамини и минерали, съдържащи се в определени храни
Относително скъпа
Отнема време за подготовка
Привърженици на Зоната

Сред привържениците на Зоната са знаменитости и много здравни експерти, които твърдят, че препоръките на Зонатане са далеч от препоръките на Американската Диетична Асоциация. Макар някои да смятат, че съотношенията при Зоната са неточни, според експерти тя наистина е диета, която поддържа нисък гликемичен индекс и има разумно количество протеин.

Критици на Зоната

Критиците категоризират Зоната като високо-протеинова диета и не я препоръчват за отслабване. Те смятат, че Зоната не е доказано ефективна при дългосрочно отслабване, както и че протеиновото съотношение в тази диета е прекалено високо, дори съотношението на мазнините да е добро. Оспорва се и ролята на инсулина в регулирането на постоянно тегло.