В зависимост от това дали искате да разградите стреса, да изразходвате енергия или просто да повишите настроението си, можете да изберете някои от следните спортове:

За повече релаксация тренирайте йога

Теорията: Искате да се успокоите? Йогата е свързана с повишени нива на GABA, амино-киселина, която намалява нивата на стрес в организма. Бавното и ритмично дишане при йогата също така повишава потока на кислород в организма, което води до оптимално функциониране на органите, включително и мозъка. Според изследване от 2010, което е наблюдавало физическите ефекти на йогата върху начинаещи, е доказано повишено цялостно настроение. Резултатите са доказали, че средно при 3 месеца йога тренировки, основно се повлиява тази част от нервната система, свързана с повишаване нивото на релаксация.

Практика: Ако сте начинаещи в йогата, основното, върху което трябва да се концентрирате е правилното дишане. Вдишвайте през носа и бройте до 5. Задръжте за още 2 секунди след което издишайте като напълно освободите дробовете. Повторете 5 пъти, след което започнете да комбинирате и с движения.

За по-добър сън опитайте Пилатес

Теорията: Хората, които имат проблеми със съня, често имат проблеми и с релаксацията. Добрият сън  е нещо трудно за постигане, особено ако сме стресирани и не можем да се успокоим. Все пак има лечение срещу това състояние: доказано е, че хора, занимаващи се сериозно с пилатес имат и по-добър сън. За онези, които не са запознати с термина – Пилатесът е система от упражнения, разработена през 20те години, която акцентира над основните мускули и се изпълнява на пода. Друга теория е, че ако сме по-тонизирани, ще сме по-способни да се отърсим от стреса и да се почувстваме релаксирали.

За повишена енергия, опитайте велоаргометър

Теорията: Скорошни изследвания са доказали, че хора, които редовно карат колело около 30 минути дневно, имат повишени нива на енергия. Освен това изследващите са доказали и позитивни промени в мозъка на обектите, които били свързани с повишена енергия. Изглежда карането на калело активира мозъчните неврални вериги, които карат човек да се чувства тонизиран. Понякога си мислим, че физическата активност ни уморява, но всъщност тя добавя тонус в ежедневието ни.

За да избистрите съзнанието си, тренирайте с тежести

Теорията: Вдигането на дъмбели определено е страхотно за трицепса ви, но се оказва, че тонизира и мозъка. Хора, които правели редовни тренировки с тежести, 3-5 пъти седмично, са се представили значително по-добре на определени тестове, отколкото хора, които не са правели никакви тренировки с тежести. Интересно е също така, че групата, която е тренирала сериозно с тежести е показала по-високи резултати в способността да планира, да упражнява контрол и да изпълнява многобройни задачи едновременно. Друго изследване е показало, че едночасови тренировки с тежести, изпълнявани 2-3 пъти седмично, е повишило способността на участниците да се фокусират и да избират правилните решения при психологически тестове.

За намаляване на стреса опитайте Тай Чи

Теорията: В последно време се заговори за позитивните ефекти на Тай Чи за намаляване на нивата на стрес в организма. Това е китайско бойно изкуство, което е комбинация от движения и пози, преливащи една в друга. При упражнения, изпълняващи се главно в изправено положение, вие перманентно движите гърба си напред и назад, като включвате мускули и в горната и в долната част на тялото, и дишате ритмично. Тъй като движенията са бавни и ритмични, те отпускат мускулите и подобряват баланса, силата и гъвкавостта. Този тип „медитация в движение” стимулира кръвообращението и движението на енергия, известно сред Китайците като „Чии”.