Грейпфрутите са достъпни от около 18 век, когато са били открити в Барбадос. Ботаници смятат, че грейпфрутът е резултат от естествена кръстоска между портокал и помело. Ако обаче техният произход не е изцяло ясен, едно нещо е сигурно – те са сред най-здравословните храни на планетата. Съдържат високи количества витамини и минерали и учени постоянно допълват списъка от здравословните им ползи.

Грейпфрутите са отличен източник на витамин С. Той спомага за укрепване на имунната система и може да облекчи симптомите при настинка. Витамин С спомага също и за намаляване симптомите при астма, остеопороза и ревматизъм. Освен това приемът на плодове и зеленчуци, богати на витаим С намалява риска от сърдечни заболявания, удар и рак.

Грейпфрутите не само съдържат високи дози витамин С, но също така и голямо количество фибри и витамин А. Те съдържат и пектин, който понижава холестерола и забавя образуването на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Изследвания показват, че пиенето на 2-4 чаши сок от грейпфрут, ябълка или портокал на ден намалява риска от образуване на камъни в бъбреците. Освен това се детоксикира и черният дроб.

Други изследвания показват, че грейпфрутът има положителен ефект в борбата срещу рака на простата, едно от най-разпространените заболявания сред мъжете на средна възраст.

Грейпфрутите не само ви поддържат здрави, те ви помагат и да отслабнете. Хората, които редовно пият прясно изцеден сок от грейпфрут или хапват грейпфрут, свалят килограми по-бързо. Независимо дали го приемате преди, след, по време на хранене, или закусвате с грейпфрут, това ще ускори процеса на отслабването.

И така, не забравяйте, че грейпфрутът е прекрасен начин да подобрите здравето си и да отслабнете. Има и популярни диети базирани на здравословните качества на грейпфрута, ние обаче припомняме, че той трябва да се приема по-скоро като добавка, отколкото като основно хранене. Важно освен това е и да се спомене, че прясно изцеденият сок от грейпфрут има същите количества витамини и минерали, но не ви предоставя необходимите фибри, както самият плод.