Един от най-важните аспекти в мотивацията ви да се пораздвижите е да разберете какви са ползите от редовния спорт върху начина ви на живот и тялото ви. Освен ползата от горенето на калории, редовното спортуване може да доведе до положителни промени в цялостното състояние на организма и здравето ви, както и да намали ежедневната умора.

Като начало помислите как спортът може да се отрази на здравето на сърцето ви. Редовният и ползотворен спорт сам по себе си може да намали риска от развиване на сърдечни заболявания, и подсилва сърцето, както и увеличава неговата ефикасност. Ето как:

Сърцето ви изпомпва кръв през кръвоносната система (вени и артерии). Дробовете ви извличат кислород от въздуха и го изпращат към кръвта, където той бива транспортиран през цялото тяло. Колкото по-силно е сърцето ви, толкова по-лесно изпомпва кръвта до всички точки на тялото. Ако сърцето ви е слабо тогава е много по-трудно да осигури прясна кръв и кислород до органите на тялото.

За да подсилите сърцето си трябва да правите аеробни упражнения. Тъй като аеробните упражнения ви карат да дишате по-ускорено, това кара сърцето ви да изпомпва кръвта по-ефективно през цялото тяло. Дишате по-тежко по време на аеробни упражнения, тъй като тялото ви се движи по-бързо и приема по-голямо количество кислород.

Едно упражнение се води аеробно ако има следните характеристики: включвате повече мускулни групи едновременно, правите го с по-голямо темпо, изпълнявате за поне 20 минути. Аеробните упражнения трябва също така да бъдат изпълнени с ниво на интензивност, които да подтикват сърцето и дробовете да работят по-усилено от нормалното.

Други начини, по които подобрявате здравето и тялото си включват:

Сила на мускулите: каква тежест можете да вдигнете с мускулите си както и колко време може да работи мускула ефективно. Това е пряко свързано с нивото ви на физическа активност. Силовите тренировки са идеални за значително увеличаване на мускулната сила. Те могат да подобрят много аспекти от живота ви. Вземете под внимание нещо много просто като разходка до супермаркета – носенето на продуктите до вкъщи са прост пример за мускулна сила и издържливост.

Здраве на костите: Здравето на костите също може да се подобри чрез силова тренировка, тъй като мускулите са прилепени за костите. По-силни кости могат да играят важна роля сега и за вбъдеще – вероятността да се нараните е по-малка, ако костите ви са по-силни и освен това подсилването на костите намалява риска от остеопороза, който нараства с възрастта. Доброто костно здраве води и до по-добро дишане и подобрена стойка на тялото. Сред някои от най-добрите упражнения за подобряване на здравето на костите са: ходене, колоездене, джогинг, качване на стълби, тенис, вдигане на тежести.

Гъвкавост: Гъвкавостта е способността да движим ставите ефективно и може да бъде подобрена посредством разтягане (stretching). Макар упражненията за разтягане да не подобряват издържливостта или силата ви, те са важна част от намаляване на риска от нараняване. Ако не сте достатъчно гъвкави, скоро ще усетите, че ви е трудно да изпълнявате някои движения. Упражнения за гъвкавост включват разтягане, йога, пилатес, Тай Чи и други.