Експертите са на мнение, че тези хранителни режими са всичко друго, но не и разумни. Преди дори да се замислите за бързо сваляне на килограми, ето някои диети, които трябва да игнорирате напълно.

Диета на суровите храни

Според тази диета се консумират само сурови храни в натуралния им вид. Според последователите на тази диета, приготвянето на храни с топлинна обработка разрушава редица от полезни за тялото ензими. Докато голям брой от диетолозите са на мнение, че консумацията на храни, преминали възможно най-малко термична обработка, е препоръчителна (за пример даваме плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни), то друга част от експертите смятат че именно подготовката ускорява редица от свойства на основните нутриенти, особено фитонутриентите, и убива нездравословните компоненти.

Диетата със сурови храни е богата основно на растителни храни. И не ни разбирайте погрешно – плодове, зеленчуци, ядки и семена са изключително полезни и могат да се комбинират в поредица от различни ястия. Но все пак за да сме достатъчно изобретателни, трябва да прекарваме огромна част от времето си в подготовка на храната, което в днешното ежедневие е доста непрактично за повечето хора.

Диетата „hCG

Това е хранителен режим, изключително беден на калории – между 500 и 800 калории дневно. Нека не забравяме, че всяка диета, която препоръчва прием на калории по-малък от 1000 дневно, е изключително опасна за организма. Освен това важен е и принципът, че колкото по-бързо сваляме килограми, толкова по-вероятно е те да се върнат съвсем скоро след приключване на диетата.

„Голямото пречистване”

В южна Калифорния това е изключително популярна диета. Последователите приемат основно сокове от прясно изцеден лимон и кленов сироп няколко пъти дневно за 10 дни. След това минават на билков чай вечер и подсолена вода рано сутрин, най-вероятно за пречистване на храносмилателни тракт. Естествено не е необходимо да споменаваме, че няма научни изследвания, които да доказват нуждата от пречистване на храносмилателния тракт.

Диетата варира между 650 и 1300 калории дневно и в нея липсват основни нутриенти като протеини, калции, желязо и цинк, така че не е препоръчителна за повече от ден-два.

Диета със зелева супа  

Противно на слуховете, тази диета не е препоръчана от американската диетологична институция или която и да е друга здравна организация. Има различни разновидности на диетата със зелева супа, но всички те включват 7-дневен цикъл, през който можете да приемате единствено зелева супа.

Диетата действително осигурява на организма голямо количество течности и зеленчуци, но не е по-добра от всяка друга „нездравословна диета”, в която липсва основния компонент – хранителен баланс.

Ушна акупунктура

Това е нов и модерен метод, според който определни точки по ушите влияят на апетита. Процедурата е подобна на пробиване на ухо, но по-скоро се поставя „щипка”, която притиска точки по ухото с цел контролиране на апетита.

Няма научно обосновани теории, че посредством притискане на определени точки по ушите ще отслабнем, но има сериозни доказателства, че това може да доведе до поредица от ненужни възпаления.

Бретарианска диета

Това наистина е черешката на тортата. Тази диета промотира живот изцяло на въздух, без вода и храна. Според всеобщото мнение, при този начин на живот можем да оцелеем едва няколко дни без вода, и няколко седмици без храна.