Когато говорим за алергия към морска храна, най-често става въпрос за различни видове риба и за черупчестите мекотели. Интересен е фактът, че броят на жените с такава алергия е много по-голям от броя на мъжете, а в детска възраст броят на момчетата, страдащи от алергия към морска храна, е по-голям от броя на момичетата.

Опасна, но не винаги всеобхватна
Тази алергия е изключително опасна и може да застраши човешкия живот. Някои хора са алергични към всякакъв вид морска храна, но по-често хората, алергични към миди например, могат спокойно да консумират риба. Не е задължително да сте хапнали от рибата или морските дарове, за да се появят симптомите на алергията ви. Понякога частиците във въздуха от изпаренията при приготвянето на морски деликатеси са достатъчни, за предизвикат алергична реакция.

Алергия за цял живот
Както вече споменахме, алергията към морска храна е рядко срещана при децата. Но има ли я, тя остава за цял живот. По-често се проявява при възрастни и при тях състоянието също е с продължителност, равна на продължителността на живота им.

Алергични към риба, но не и към рибено масло
Повечето хора, алергични към риба и морски дарове, могат спокойно да консумират рибено масло. Обикновено този продукт е рафиниран и не предизвиква алергични реакции. За всеки случай обаче се посъветвайте с алерголог, преди да опитате.

Опасните храни
Ето и кои са храните, които най-често предизвикват този вид алергии:
• Риби: аншоа, лефер, платика, шаран, сом, кефал, треска, змиорка, писия, групер, пикша, хек, камбала, сардина, херинга, скумрия, марлин, костур, щука, писия, сьомга, сардина, акула, есетра, риба меч, пъстърва, риба тон, калкан, бяла риба, меджид.
• Ракообразни и мекотели: охлюви, миди, октопод, стриди, калмари.
• Други морски дарове: хайвер, сурими, суши.
 Други храни, които може да съдържат някакъв вид морска храна: паеля, пролетни рулца, сосове, плънки за пица, а също и храни, приготвени в мазнина, в която преди това са приготвени рибни продукти.