Напоследък все повече хора избират т.нар. естествен начин за отслабване, т.е. чрез билки или хранителни добавки, които, по думите на производителите, са направени изцяло на билкова основа. Дори твърдението да е вярно – продуктите да са изцяло билкови – това не означава, че продуктът е по-безопасен от медикаментите, направени по химичен път. Често билките не предизвикват почти никакви странични ефекти, но има и такива, които сериозно застрашават здравето ни. Затова е полезно да се запознаем с някои от опасните билки и да следим за наличието или отсъствието им в продуктите, които купуваме.

Ма Хуанг – може да причини загуба на памет
Въпреки че повечето пъти билките ни помагат да сме здрави, не са редки и случаите, в които те могат да ни разболеят. Една от тези опасни билки е Ма Хуанг. Преди да започнете да консумирате какъвто и да било продукт, съдържащ тази билка, винаги се консултирайте с лекар.

Ма Хуанг и Законът
През 2004 г. в САЩ продажбата на билката и на продуктите, които я съдържат, е забранена. През 2005 г. нещата се променят – билката вече се продава легално. Това обаче не продължава дълго, защото само четири месеца след като е обявена за свободна продажба, Ма Хуанг отново е забранена. Всички тези непостоянни правила говорят за една несигурност относно безопасността на растението. Споровете продължават. Днес обаче билката се продава почти навсякъде безпроблемно, може да си я закупите дори чрез Интернет.

Ма Хуанг и ефедра – едно и също растение с две различни имена
Родината на растението е Китай. Най-добре ефедрата вирее в песъкливи и скалисти почви. Стеблото се използва като билка, а екстракт от растенито – ефедрин – се използва при приготвянето на хапчетата за отслабване, както и при някои заболявания. Ма Хуанг най-често се предлага под формата на чай или във вид на капсули.

Ма Хуанг и хапчетата за отслабване
Наред с кофеина, ефедрата е сред най-често използваните съставки на хапчетата за отслабване. Комбинацията на кофеин и Ма Хуанг обаче може да е много опасна, затова внимателно четете съдържанието на продуктите, които купувате. Обикновено хапчетата за отслабване са представяни като изцяло натурални, което обаче не ги прави по-малко опасни. Страничните ефекти от консумацията на Ма Хуанг може да бъдат ускорено сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, психоза, загуба на памет. Комбинацията на билката с някои други растения, както и с лекарства, назначени от медицинско лице, също е опасна. Документирани са случаи на инфаркти при млади хора в добро здравословно състояние, включително спортисти, вследствие на употреба на билката.