Детоксикиране на тялото! По-плосък корем! Това са само част от предимствата, които съпътстват една детоксикираща диета. Нека обаче разберем някои детайли.

След особено тежък сезон, седмица или месец, идеята да направим пречистване на организма може да ни се стори привлекателна. Да консумираме само сокове за няколко дни може да ни се стори невероятно здравословно. Има и компании, които предлагат изцяло отчистителни напитки – подходящ пример е кленовият сироп. Според небезизвестната диета с кленов сироп, трябва да консумирате само това в продължение на дни.

Няколко думи за токсините

Всеки ден с храната си поглъщаме определени химикали – оцветители или консерванти, чрез водата най-често хлор в малки количества. Токсините могат да „задръстят” организма ни, и да предизвикат възпаления или отслабена имунна система. Това от своя страна води риска от хронични заболявания, артрит, астма, да не споменаваме рак и сърдечни заболявания. Черният дроб и бъбреците ни са проектирани да филтрират и изхвърлят излишните токсини, но редица ентусиасти смятат, че ежедневния модерен живот ни излага прекалено много на риск от натрупване на токсини, с които организмът ни не може да се справи изцяло сам.

Теорията зад пречистващите диети

В нея няма нищо сложно – заменяте всички хранения със сокове (прясно изцедени) от пресни плодове и зеленчуци за 3 до 7 дни. Идеята е, че по този начин телата ни ще се освободят от стандартното трудно разграждане и смилане на твърдата храна и токсините ще бъдат по ефективно освободени от организма ни. Но докато експерти твърдят, че соковете съдържат голямо количество нутриенти, истината е, че тридневно пречистване няма автоматично да ни избави от натрупаните с години токсини. Много по-вероятно е сами да пречистваме организма си, ако се храним правилно и здравословно постоянно.

А отслабването?

По време на детоксикираща диета е много вероятно да се свалят килограми. Въпреки това основната част от тези килограми е вода. Когато приемаме твърда храна и особено въглехидрати под формата на хляб, тялото ни има нужда от вода за да ги разгради правилно. Ако махнем тези храни, изчезва и водата, което се отразява на кантара. Проблемът е, че когато отново започнем да приемаме твърди храни, водата в тялото ни отново започва да се задържа и стигаме там, откъдето сме тръгнали. Освен това ако не сме свикнали на драстични диети, може да изпитваме голяма необходимост от въглехидрати и да прекалим с приема им веднага след като приключи диетата.

Вероятни проблеми

За повечето хора детоксикиращ режим за кратко време не е опасен. Може да се появи лека преумора или главоболие, което е следствие от гладуването. Все пак за хора със специфични здравословни проблеми този режим не е препоръчителен. Хора с ниско кръвно налягане могат дори да колабират в следствие от толкова строг хранителен режим. Не е необходимо да казваме, че детоксикиращите режими са изцяло забранени за деца и бременни жени.

В заключение

За да бъдем в добро здраве, е необходимо да осигурим на тялото си нутриентите, от които то има нужда. Фрешовете са перфектен начин да си набавим добро количество плодове, все пак не бива да забравяме, че те са по-скоро допълнение към един здравословен и балансиран режим на хранене, който включва идеалното количество чисти протеини, пълнозърнести храни и зеленчуци, които действат пречистващо на организма ни по всяко едно време. Не забравяйте, че здравословната диета е онова, което пречиства организма ни ежедневно, и в този случай не се нуждаем от драстично гладуване с дни.