Да сготвим сложно ястие, отнемащо много време за приготвяне след дълъг работен ден изглежда като кошмар. Доста често в такива ситуации ви се иска да отскочите до щанда за готови храни или да поръчате пица. Ако това ви се случва не повече от един два пъти месечно, няма особен проблем, но ако се превърне в навик, ситуацията става доста по-страшна. Имайте предвид, че такива храни са пълни с екстра калории, захар, мазнини и консерванти.

И все пак – трябва ли да прекарате час и половина в кухнята всяка вечер, за да се храните здравословно? Не, в никакъв случай! Има някои вкусни и здравословни варианти, които могат да превърнат приготвянето на здравословната вечеря в удоволствие. Всичко от което се нуждаете е разумно пазаруване на подходящи за целта продукти.

Ето някои идеи за здравословни, бързи и вкусни храни:

Имате нужда от вечеря в момента, защото ужасно бързате? Не спирайте при будката за сандвичи – отбийте се в кварталния магазин, където има секции за готова храна – избирайте храни, които не са приготвяни със сметанови сосове или панировки, както и избягвайте гарнитури като пържени картофки. Вместо това се спрете на пиле на скара или птиче филе от бяло месо. Тези храни са бедни на мазнини и особено подходящи в случая.

Пригответе салата от пресни зеленчуци и овкусете с дресинг, беден на мазнини и въглехидрати по възможност.

А ако имахте малко повече време за да приготвите вечеря?

Изберете пресни меса, готови за печене на фурна. Подходящ избор са овкусени пилешки гърди или здравословни филета от съомга. Печенето им на фурна практически не изисква време и чистенето след готвенето също не е трудоемко, така че това е един перфектен начин да приготвите здравословна вечеря.

Добра идея за случая са и комбинираните уреди за готвене на пара – с тях можете да подготвяте повече от едно ястия на веднъж, и докато сготвите ще имате достатъчно време да се занимавате с други неща.

Ако имате машина за правене на домашен хляб това също е добра възможност да приготвите пълнозърнест здравословен хляб.

А замразените продукти?

Внимавайте със замразените продукти и полуфабрикатите. Някои от тях са здравословни, но други са пълни с консерванти и излишни калории и мазнини. Да приготвите сами храните си, които после да замразите е най-подходящия вариант в случая. При тази опция можете да готвите един път седмично или дори един път месечно.

И както вече можете да се убедите сами – здравословна храна, приготвена набързо не е мисия невъзможна. Изисква единствено малка подготовка, разумно пазаруване и здравословен списък от продукти, приготвен предварително.