Едва ли е достатъчно единствено да знаем, че спортът е добър за нашето тегло, за да направим успешен старт в тренировките.Изглежда че имаме нужда от специална стратегия, за да започнем успешна спортна програма и да се придържаме към нея. Или казано по друг начин – ето няколко съвета от нашите експерти, които биха мотивирали начинаещите в спортните режими.

1. Създайте реалистични цели: Започнете с по-малка цел, като например да тренирате по 20 минути, 3 пъти седмично. Не забравяйте да записвате прогреса си, за да можете да го следите и да сравнявате постигнатите резултати.

2. Използвайте ремайндъри: Гледайте на физическите си занимания като на всеки друг ангажимент от програмата ви – поставете ги в календара си, навийте аларма, носете чантата за спорт в колата или тренировъчните обувки до вратата, за да не забравяте ангажиментите си към спорта. 

3. Награждавайте постиженията си: Всеки път, когато постигнете някоя от фитнес-целите си, си правете малка награда, която не е свързана с храна – например масаж, педикюр. По този начин ще се мотивирате да постигате спортните си цели и ще го свързвате с нещо приятно.

4. Инвестирайте в качествени тренировъчни обувки: Купете си удобни, качествени спортни обувки, за да се чувствате конфортно по време на и след тренировката.

5. Намерете си компания: Хората се стремят към компания и комуникация. Ако някой зависи от вас и има същите цели като вас, ще се мотивирате много по-лесно да спортувате, освен това спортът е винаги по-забавен с компания.

6. Започнете бавно: Повечето хора се спускат към тежки упражнения и тренировки, когато започнат да спортуват. По-добре в началото е да започнете постепенно – дори кратки тренировки и физическа активност могат да доведат до големи постижения. Освен това избягвате опасността от претоварване и травми. Можете дори да разделите упражненията си в няколко части от деня, от по 10-15 минути, ако упражненията го позволяват.

7. Просто вървете: Един от най-лесните начини за повечето хора да спортуват е като вървят. Ако имате и крачкомер, това със сигурност ще ви мотивира много повече. За хора със заседнал начин на живот и работа, това е особено полезно.

8. Тренирайте повече мускулни групи: Ако тренирате няколко мускулни групи в една тренировка и използвате цялото тяло ще ви отнеме по-малко време да направите цялостна тренировка с тежести. Пример: опитайте да правите лицеви опори комбинирани със раменна преса. Така включвате и горната и долната част на тялото. Какъв е бонусът? Използването на цялото тяло при тренировка гори много повече калории за по-кратко време.