Ако сте като повечето млади майки и сте нетърпеливи да скриете дрехите от бременността в гардероба, тази статия е точно за вас. За щастие отслабването след бременност не е толкова тежко изпитание, колкото изглежда. За да го постигнете ви е необходима здравословна храна, физическа активност и търпение.

Обърнете внимание на хранителните си навици

Докато сте била бременна, най-вероятно сте променила част от хранителните си навици, за да поддържате растежа и развитието на бебето. След раждането здравословното хранене е от особенно значение, особено ако все още кърмите. Изборът на разумни храни може да спомогне отслабването след бременност.

  • Концентрирайте се над плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и на чисти източници на протеини: Храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни ви осигуряват много важни нутриенти и ви помагат да се чувствате сити за по-дълго. Не се отказвайте и от ниско-маслените млечни продукти, птиче месо без кожа, риба, бобови храни и чисто телешко и свинско месо.
  • Избягвайте изкушението: Подсигурете си здравословни храни.
  • Избирайте по-малки порции: Може да ви се иска да смените традиционно големите порции за по-малки, но по-чести хранения. Не пропускайте хранене и не намалявайте количеството на плодовете и зеленчуците в диетата си, това ще доведе до недостиг на важни хранителни вещества.
  • Яжте само, когато сте гладни: Ако сте нервни или нетърпеливи или просто мислите, че е време да хапнете, гледайте да се разсеете. Разходете бебето, обадете се на приятелка или почетете списание.

Включете физически упражнения

В миналото жените са били инструктирани да изчакат поне шест седмици след раждането, преди да започнат да спортуват. Днес това не е задължително. Ако сте правили някакви упражнения по време на  бременността и сте родили по естествен път като цяло можете спокойно да започнете да спортувате няколко дни след раждането, или когато се почувствате готови за това.

  • Започнете бавно: Започнете с лека аеробна активност като велоаргометър или плуване със средно темпо. С времето увеличете продължителността и интензивността на тренировките.
  • Включете и бебето си: Ако не можете да намерите време да спортувате, включете и бебето във физическата си активност. Изведете го на продължителна разходка и се възползвайте от това, за да се раздвижите.
  • Обърнете внимание на коремните мускули: Да свалите килограмите в областта на корема изисква промени в диетата и аеробните упражнения, но все пак коремните преси също играят роля в този случай и ви помагат да стегнете мускулите на корема.
  • Намерете си компания: Поканете други млади майки да се присъединят към дневната ви разходка. Да намерите сподвижници ще ви помогне да се мотивирате по-лесно за свалянето на излишните килца.

Поставете си реалистични цели

Повечето жени свалят повече от 5кг по време на раздането, включително теглото на бебето, плацентата и други течности. През първата седмица след раждането се очаква да свалите още килограми, тъй като се освобождавате от задържаните течност, но мазнините, натрупани по време на бременността няма да изчезнат сами.

Може да ви отнеме 6 месеца и дор повече да се върнете на килограмите отпреди бременността, и не забравяйте, че структурата на тялото ви може да се е променила в следствие от бременността и раждането. Научете се да се грижите за тялото си и да го обичате, а здравословните навици определено ще ви донесат желаните резултати.