Едно от най-дразнещите неща, които мъж може да каже е: „трябва да сваля 3кг, ще намаля бирата”.

Жените от своя страна, може никога да не се сетят за бира, и все пак да не успеят да свалят досадните 3кг. Не е честно, но мъжете горят повече мазнини по подразбиране. Жените може да си мислят, че знаят всеки малък трик за отслабване, но има психологически фактори, които при мъжете оказват огромно предимство.

1. Той не се изкушава от сладко

И мъжете и жените се изкушават от определени хранителни продукти, но мъжете имат предимство.

Ако жените предпочитат да похапнат желирани бонбони или шоколад, мъжете биха си помечтали за сочна пържола. Това са протеини, които ги засищат за по-дълго и намаляват риска от преяждане по-късно през деня.

Ако изкушението за десерт и сладкиш са проблем във вашата диета, опитайте първо с протеини. Вместо сладко, хапнете малко пуешко филе или обезмаслено сирене, а може и мляко смесено с нарязани плодове. Ако не можете да изключите сладкото – комбинирайте ги – шепа бадеми + парченце шоколад например.

2. Той не се подтиска, когато се провали

Добре, имате проблем в работа, или сте прецакали важна задача. След това се обвинявате с дни. А какво прави мъжът? Той се чувства ок, може би дори добре, и се наслаждава на една биричка след проблемния ден. Всички знаем, че настроението се отразява на храненето, особено при жените. Те са по-големи перфекционисти, дори в диетите. И ако се опитват да бъдат перфектни на 100%, шансът да се провалят всъщност е почти сигурен. Затова е по-добре да следвате правилото 80% – ако спазвате 80% от диетата си както трябва, то малките изкушения няма да ви се струват като края на света, а някой ден може да се окаже, че дори сте изпълнили 120% от диетичните си задължения, просто защото е бил добър ден.

3. Той вдига тежести

Жените от време на време вдигат тежести, но не както мъжете. Когато мъж влезе в залата, той обикновено ще избере упражнения, които да включват доста солидни тежести. Резултатът е изграждане на мускулна маса за кратко време. Жените от друга страна, ще включат някой и друг дъмбел, но определено няма да предпочетат да се претоварят. Така че изхвърлете детските тежести. Ако правите по 12-15 повторения, значи тежестите са ви прекалено малки. Изберете такива, с които да направите поне 8-10, след това увеличете тежестта, така че да не можете да направите повече от 3 повторения.

4. Той не използва храната като терапия

Жените са 2 пъти по-склонни от мъжете да преяждат, когато са подтиснати. По-лошото е, че след това се чувстват и виновни, и се успокояват с повече храна.

Отучете се от този навик. Поставете желанието си да хапвате, когато сте подтиснати на скала от 1 до 10. ПО този начин ще разберете, дали действително сте гладни или това е т.нар. емоционално ядене.

5. Той „избива гнева” си навън

Мъжете често пъти правят нещо физическо, за да успокоят негативните емоции, като допълнително тичане или работа по колата. Жените, от друга страна, преглъщат емоциите си – понякога с цяла кутия шоколадови бонбони. Така че, когато се изнервите, раздвижете се.

6. Той отделя време за себе си

Ето още една причина, поради която мъжките емоции не ги тласкат към хладилника. За жените е по-малко вероятно да заявят „трябва да си взема почивен ден” и да се отпуснат. Отделяйте по час на ден само за вас. И  си осигурете нещо, което да усетите като награда – дали ще е сутрешната разпродажба в събота или вечер с приятелките, е само ваше решение.

7. Той не се отказва от любимите си храни

Когато жените минат на диета, те се лишават от всичките си любими храни безвъзвратно, докато дойде момент, в който не могат повече да издържат.

След това се нахвърлят като изгладняло куче върху бонбоните в дъното на хладилника. Мъжете правят нещо по-различно. Те пак ще хапват чипс, докато гледат поредния мач, просто ще се спрат на 1/3 от нормалното количество.

Не се лишавайте от любимите си храни. Нищо не може да сломи добрите ви намерения колкото усещането, че се лишавате от нещо. Ако усетите, че има опасност да преядете, намерете си идея, която да компенсира – например да изчистите къщата.