1. От диетите няма дълготраен резултат – отслабвате за малко, а след това свалените килограми се връщат, че даже и повече от свалените. Редица изследвания доказват, че рискът от затластяване е много по-голям за хората, които често се подлагат на диета, отколкото за тези, които се хранят нормално.

2. Диетите могат да причинят сериозни заболявания и дори смърт – рискът от внезапна смърт, дължаща се на електролитен дисбаланс или на сърдечна аритмия вследствие на диета, е абсолютно реален. С диетите шега не бива!

3. Диетите стресират тялото – организмът ни се опитва да се пребори със загубата на тегло, като: метаболизмът се забавя, понижава се температурата на тялото, както и сексуалната функция. Емоционалният, интелектуалният и социалният живот на човек също деградират.

4. Диетите причиняват резки спадове и покачвания в теглото – според проучвания честите и големи колебания в теглото застрашават сериозно човешкия живот.

5. Диетите причиняват умора, разсеяност, лошо настроение – обикновено диетите изключват от менюто ни жизненоважни хранителни вещества и това се отразява както на физическото, така и на психическото ни здраве.

6. Диетите могат да причинят хранително разстройство – преяждане, дълги периоди без храна и… резултатът е пълно объркване на организма. Тялото престава да “разпознава” усещането за глад и за ситост, което води до сериозни здравословни увреждания.

7. Диетите могат да се превърнат в хронично състояние – едно е да спазваш диета за 2 седмици, друго е постоянно да си на диета. Вманиачаването по диетите е изключително опасно и може да превърне нездравословния хранителен режим в хроничен, т.е. постоянен. Най-лошото е, че това се случва неусетно.

8. Диетите водят до постоянни и натрапчиви мисли за храна – хората, които спазват диети, прекарват значително време, мислейки за храна, заради “наложените” ограничения. Натрапчивите мисли могат да доведат до сериозни психически проблеми.

9. За мама външният вид е по-важен от характера, защо да не е така и за мен? – не е чудно, че 12-годишни момичета се мъчат да отслабнат с диети, застрашаващи здравето им. Когато децата забележат, че родителите им се интересуват повече от това как изглеждат, отколкото от това какво могат, те приемат техния модел на поведение. Броят на такива родители за съжаление става все по-голям. В крайна сметка трябва да си отговорим на въпроса кое е по-важно: здравето на детето ни или няколкото калории повече, които ще приемем, ако закусваме всяка сутрин например?

10. Диетите ни държат в постоянно очакване и ни правят неспокойни –  вместо да се мерите по 5 пъти на ден и да броите калориите във всяка хапка, живейте си живота! Спортувайте, хапвайте каквото ви подсказва организмът, обичайте тялото си и то ще ви се отблагодари!